Aerosolen en de verspreiding van het Coronavirus

Al vrij snel in april en maart werd steeds meer bekend over hoe het coronavirus zich verspreid. In diverse  publicaties over de hele wereld heeft men ontdekt dat het virus voor meer dan 80% zich verspreid door aerosolen, of wel hele kleine druppels uit je neus en je mond.

Maar wat zijn nu aerosolen en hoe gevaarlijk zijn ze?

Aerosolen zijn hele kleine druppels ter grootte van 0,2 tot 200 micrometer en worden verspreid via de mond en de neus. Als mensen praten, zingen of schreeuwen komen er hele kleine microdruppels uit de mond en de neus. 

Omdat deze kleine druppeltjes zo klein zijn gaan ze heel makkelijk zweven door de lucht en als de persoon met wie jij in een slechte geventileerde ruimte zit zweven deze druppels door de lucht en is de kans heel groot dat jij deze druppels inademt en dat je het Coronavirus in je longen krijgt heel groot.

Nu is het wel van belang hoeveel virus je inademt. Hoe meer aerosolen hoe groter de kans is dat je ziek wordt en ook hoe erg je ziek wordt. Nu is het wel van belang of je jong bent of ouder dan 65 jaar, en wel of niet ziek bent.

In het plaatje hieronder van de Spaanse krant El Pais is goed te zien hoe een verspreiding in zijn werk gaat.

Maar wat kan ik doen om mijzelf en andere te beschermen tegen een Coronabesmetting?

Zoals beschreven in het blog is het heel belangrijk om de ruimte waar de verblijft goed te ventileren. Nu is dat in de winter wat lastiger dan in de zomer, maar toch is het erg belangrijk. Het beste is om 2 ramen tegenover elkaar op een kier te zetten zodat je een soort trek krijgt in de kamer, nu kan je dat als tocht ervaren maar als je in een kleine kamer bent is dat toch verstandig.

Daarnaast is het van belang een Co2 meter aan te schaffen. Op een Co2 meter kan je controleren of de ruimte waarin je je bevindt genoeg frisse lucht bevat. Op onze website staat een Co2 meter die je kan aanscha

Maar wat kan ik nog meer doen?

Een goed geventileerde ruimte is niet alleen goed tegen een mogelijke Corona besmetting het is ook goed om genoeg zuurstof in de ruimte te hebben en om stof en andere schadelijke stoffen uit de ruimte te krijgen. Maar tegenwoordig zitten er meer schadelijke stoffen in lucht, denk maar eens aan het stof van een laserprinter op kantoor, of stof uit andere apparaten in huis of op kantoor. Een raam openzetten is dan niet genoeg, en vaak kan er in een kantoor de ramen niet open. Het is dan verstandig om een luchtreiniger te nemen met een hepa filter, of nog mooier ook een ionisator erbij. De meeste goede luchtreinigers reinigen de lucht tegen pollen, allergenen en bacteriën.
In de volgende blog zal ik wat dieper ingaan op werking van de luchtreinigers.
Onderstaande video is erg leerzaam omdat heel simpel wordt uitgelegd hoe aerosolen werken en wat je simpel in huis kunt aanpassen om het risico te vermijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *