Informatie over de nieuwe variant van het coronavirus en meer informatie over aerosolen verspreiding

Interessante informatie over de nieuwe mutatie van het virus van het Amerikaanse CDC met extra aandacht over aerosolen verspreiding.

Een meer besmettelijke variant van het virus

De nieuwe mutatie van het coronavirus zou meer besmettelijk zijn dan zijn voorgangers. Er is veel aandacht nu in de media en de angst neemt ook weer toe, zo heb ik het gevoel. Een Schotse wetenschapper (Dr. Muge Cevik) geeft een heldere uitleg over haar bevindingen. Zie hier haar twitter feed.

Heel veel over deze mutatie is nog niet bekend, er zal nog veel onderzocht moeten worden. De kans dat dit virus zich alleen in Engeland blijft vermenigvuldigen is zeer klein.

In steeds meer landen waaronder de Verenigde Staten (CDC) erkennen de rol van aerosolen bij de verspreiding van het virus. Bekende wetenschappers zoals prof. Jimenez en docent Morgenstern hebben al in een vroeg stadium dit jaar aangegeven dat aerosolen de belangrijkste manier van verspreiding is.

Wat men nog niet wist is dat de aerosolen zich ook verspreiden via ventilatiekanalen in appartementencomplexen, zie het plaatje boven het blog. Onder dit blog heb ik een link staan naar onderzoek.

Helaas is in Nederland bij het RIVM het besef nog niet gekomen dat men de aerosolen besmettingen serieus moet nemen hiermee kun je veel besmettingen voorkomen, dit is niet alleen mijn mening, maar van vele wetenschapper die ik volg. Een van de redenen waarom ik veel aandacht vraag via deze blogs is dat het zo belangrijk is om goede ventilatie en luchtvochtigheid in acht te nemen, zeker als we de wintermaanden zoveel binnen zitten.

Ik wil u nogmaals een advies geven voor de feestdagen en ook daarna

  • Buiten is de kans dat je een besmetting oploopt heel klein. Rustig naar buiten en geniet van de natuur zou ik zeggen. Het enige waar er een kleine kans op een besmetting is als je face-to-face staat en er geen wind is, dan zouden de aerosolen ingeademd kunnen worden, al is de kans nog heel klein.
  • Binnen: de kans dat je besmet kan raken binnen is groter naarmate er geen goede ventilatie is en als ook de luchtvochtigheid niet op peil is. De beste luchtvochtigheid is tussen de 40% en 45% (rh) bij kamertemperatuur. Het risico om besmet te raken binnen is in de winter veel groter omdat de ventilatie meestal nihil is omdat het buiten koud is. Zorg dat er continue frisse lucht in de ruimte komt en koop een Co2 meter en zorg dat de kwaliteit van de lucht onder de 900 blijft.
  • Wat ook een aanrader is koop een luchtreiniger ze zijn er in diverse prijsklassen en kwaliteiten. Let bij de aanschaf ook goed op of er een hepa filter in zit en als je een luchtreiniger met ionisator vind zou ik die kopen,  een ionisator doodt het virus. (zie artikelen op onze website)

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van deze blog of mijn advies, neem dan contact met mij op.

Mocht u meer informatie willen lezen, ik heb hieronder een aantal linken staan wetenschapper en onderzoekers die interessante onderzoeken hebben gedaan.

Amerikaanse CDC met FAQ

prof. Jimenez met een update over zijn aerosolen onderzoek

Studie over aerosolen verspreiding in flatgebouwen

Studie over aerosolen uitbraak op een cruiseschip