Hoe werkt de test

Hoe werkt de test

1. Gebruik de test bij kamertemperatuur
2. Masseer uw vinger
3. Reinig uw vinger met het alcoholdoekje
4. Leg de hand op tafel en prik in uw vinger LET OP: De lancet/prikker is na gebruik niet meer werkzaam. (Prikt één keer)
5. Veeg de eerste druppel bloed van uw vinger
6. Zuig met de pipet wat bloed op
7. Plaats een goede druppel bloed op de cassette (S)
8. Voeg twee druppels buffervloeistof toe aan de cassette(s)
9. Lees na exact 15 minuten* het resultaat van de cassette * Resultaten mogen na 20 minuten niet meer worden afgelezen

Het resultaat aflezen

Negatief
Er zijn geen Covid-19 antilichamen gevonden in uw bloed. Wij adviseren u de test binnen 2 a 3 dagen nog eens doen.

Positief
Er zijn Covid-19 antistoffen aangetroffen in uw bloed. U bent in het verleden besmet geweest met het Covid-19 virus. U heeft dus nog antistoffen in uw bloed,

Positief
Er zijn SARS-CoV-2 IgM antistoffen aangetroffen in uw bloed. Dit betekent dat u actieve IgM antistoffen in uw bloed heeft en op dit moment besmettelijk bent.

Positief
Er zijn SARS-CoV-2 IgM en IgG antistoffen aangetroffen in uw bloed. Dit betekent dat u actieve IgM en IgG in uw bloed heeft. U bent herstellende van het SARS-CoV-2 virus maar er is nog wel kans dat u besmettelijk bent.

Ongeldig
Test is ongeldig, waarschijnlijk te weinig bloed of buffervloeistof aangebracht op de restcassette. Doe een nieuwe test en gooi de huidige weg.

Advies over het gebruik en uitslag van de test

Deze test is een preventieve screening/indicator

Als u klachten/symptomen heeft raden wij u aan de test nogmaals te herhalen in een tijdsbestek van ca. 9 dagen. Het is belangrijk dit nogmaals te doen omdat de test de antilichamen opspoort. Het is best goed mogelijk dat u al wel besmet bent maar dat de test het nu nog niet signaleert, omdat het lichaam nog bezig is met het aanmaken van de antilichamen. Als het virus het lichaam binnen komt gaat het lichaam de antilichamen aanmaken. Niet elk lichaam is even snel met het aanmaken van de antilichamen. Door een test te herhalen krijgt u een nauwkeuriger resultaat. U kunt als u dat wenst de test wekelijks herhalen.

De IgG antilichamen worden gemeten door de test. De test toont aan dat u in het verleden besmet bent geraakt met het virus. Hoe lang en tot wanneer de antilichamen zichtbaar zijn is voor elk lichaam anders. Dit kan een paar maanden zijn of een paar weken.

Geen enkele test is 100% betrouwbaar. Er zijn op dit moment meerdere testen goedgekeurd. Deze Clungene is al vrij gegeven in de Verenigde Staten door de FDA.

Als uw test een positieve uitslag geeft moet u direct contact opnemen met uw huisarts.

Deze test geeft u een indicatie, en zo moet u de test ook zien. Elke test is een momentopname. Wilt u meer zekerheid dan is het van belang de test te herhalen. Het advies is dan ook om de test minimaal 1 a 2 keer te doen in een periode van 9 dagen. Heeft u toch twijfels neem dan contact op met uw huisarts of de GGD. Deze CE-gekeurde test wordt op het moment bijna overal in de wereld gebruikt. Wilt u een testraport lezen van de test klik dan hier.

Geen enkele test is 100% betrouwbaar. De PCR test van de GGD is zeer gevoelig (zeer veel false positive). Er is uitvoerig onderzocht of de testen niet reageren op andere virussen of bacteriën. Als je de test in een vroeg stadium doet, kan de uitslag van de test nog negatief zijn. Het kan enkele dagen duren of zelfs weken omdat er dan nog niet voldoende virus in je neus of keel zit. Er is dan niet voldoende virus om dit te kunnen meten.

Als je de test te laat doet, dus als je meer dan een week klachten hebt, kan het zijn dat er niet voldoende virus aanwezig is. Dan heb je dus niet voldoende virus en is de kans erg klein iemand anders nog te kunnen besmetten.

Ook kan een test een onterechte uitslag geven als het wattenstokje (PCR-test) niet voldoende slijm heeft opgenomen, of omdat er geen juist wattenstokje is gebruikt.